در این مطلب قصد داریم به مقایسه انواع تتر (USDT) در شبکه های مختلف (از جمله اتریوم، ترون، سولانا و بیت کوین) بپردازیم و تفاوت های آنان را بررسی کنیم. این استیبل کوین که با نماد USDT شناخته میشود، در بلاک چین های مختلفی قابل معامله است. شبکه های مهم تتر را بررسی میکنیم.
ارز دیجیتال تتر چیست؟
رمز ارز تتر اولین بار در 6 اکتبر 2014 (14 مهر 1393) و با استفاده از لایه Omni روی شبکه بیت کوین مینت شد. البته اسم آن در اوایل عمر Realcoin بود و بعدها به USDT تغییر کرد. پشتوانه اصلی این ارز دیجیتال کمپانی تتر لیمیتد است که در هنگ کنگ قرار دارد، اما اعضای کادر شرکت تا حد زیادی با کادر صرافی Bitfinex یکی هستند و این صرافی پشتیبان غیر رسمی تتر محسوب میشود.
تتر لیمیتد در طول سالهای اخیر به دفعات با ارائه سند و مدارک مختلف در پی اثبات این حقیقت بوده است که پشتوانه USDT به طور کامل نقدشونده است. ارز دیجیتال تتر انواع مختلف دارد که تا حدودی با یکدیگر تفاوت دارند. در این مطلب میخواهیم بررسی جامعی از انواع دلار تتر و تفاوتها و شباهتهای آنها با یکدیگر داشته باشیم. اما ابتدا باید دید خرید تتر به جای دلار USD چه مزایا و معایبی دارد.
مزایا و معایب خرید انواع مختلف تتر (USDT) به جای دلار
با افزایش محبوبیت ارزهای دیجیتال و پیشرفت روزافزون دنیای کریپتو و بلاک چین، نیاز به رمز ارزی که بتواند به عنوان واسطه خرید و فروش دیگر توکنها و کوینها استفاده شود حس میشد. شاید به نظر بیاید بهترین گزینه برای این منظور دلار آمریکا است، اما با توجه به اینکه تمام مردم دنیا دسترسی مستقیم به خرید ارزهای ملی ندارند، تتر لیمیتد یک استیبل کوین را با دلار آمریکا پگ (Peg) کرد و در دسترس همگان قرار داد. اما امروزه بسیاری از مردم دنیا، حتی کسانی که آشنایی چندانی با بازار رمز ارزها ندارند، به جای خرید مستقیم دلار ترجیح میدهد به خرید تتر رو بیاورند. در ادامه مزایا و معایب USDT را عنوان میکنیم.
مزایای Tether
- استیک کردن: از مهمترین تفاوت های انواع مختلف تتر در مقایسه با دلار نقد این است که میتوان آن را در پلتفرمهای مختلف دنیای ارز دیجیتال مثل بایننس (Binance)، کوکوین (Kucoin) و حتی کیف پولهای مختلف استیک کرد و سود سالیانه قابل توجهی بابت آن دریافت کرد.
- تعامل با دنیای ارز دیجیتال: بر خلاف دلار نقد که صرفا سرمایهگذاری دلاری محسوب میشود، با خرید انواع تتر میتوانید هر زمان که اراده کردید با بازار ارزهای دیجیتال تعامل مستقیم داشته باشید و موقعیتهای مختلف را از دست ندهید.
- خرید بدون مراجعه حضوری: از مهمترین مزایای تتر میتوان به خرید و فروش آن به کمک وب سایتهای صرافی آنلاین ایرانی و خارجی اشاره کرد که برای پول نقد دلار ممکن نیست و در اکثر مواقع باید به صورت حضوری به صرافیهای شهر بروید و آن را خریداری کنید یا به فروش برسانید.
- عدم محدودیت خرید و فروش: اگر به خاطر داشته باشید، چند سال پیش با گران شدن ناگهانی قیمت دلار، بسیاری از صرافیهای ایرانی از فروش دلارهای خود سر باز میزدند یا میخواستند دارایی خود را به قیمتی بالاتر از بازار بفروشند، چرا که اکثرا فروشندههای مستقل هستند و هر زمان که بخواهند میتوانند دست از خرید و فروش دلار بردارند، اما در بازار ارز دیجیتال چنین رفتار سهلانگارانهای بازخوردی بسیار بد برای صرافیها خواهد داشت و هیچ کدام از این پلتفرمها تا جای ممکن معامله را متوقف نمیکنند. همچنین برای خرید و فروش انواع تتر از صرافیهای آنلاین هیچ محدودیت مقداری وجود ندارد و هر چقدر که بخواهید، اجازه خرید و فروش دارید.
معایب Tether
- وابستگی: مهمترین عیب انواع دلار تتر، وابسته بودن آن به یک شرکت خاص (تتر لیمیتد) است. این وابستگی ریسک سرمایه گذاری روی تتر را بالاتر از دلار نقدی میبرد، چرا که دلار آمریکا به فدرال رزرو آمریکا و اقتصاد این ابر قدرت جهانی بستگی دارد.
- احتمال Depeg: اصطلاح دیپگ شدن به معنای تغییر قیمت ارزهای دیجیتالی است که برای ثابت و وابسته بودن به قیمت یک ارز دیگر طراحی شدهاند. در اوایل سال 2022 دلار ترا دیپگ شد و به دنبال خود ارز لونا و تمام شبکه ترا را به نابودی کشاند. تاثیر دیپگ شدن UST هنوز هم بر بازار کریپتو و حوزه دیفای حس میشود. با در نظر گرفتن اینکه USDT بسیار بزرگتر از UST است، اگر دیپگ شود تاثیری به شدت بدتر بر بازار ارز دیجیتال خواهد داشت.
بیشتر بخوانید: ایردراپ رایگان
انواع تتر و شبکه های ارز دیجیتال تتر (USDT)
دلار تتر (USDT) اولین بار در بلاک چین بیت کوین و به کمک Omni Layer ضرب شد، اما بعدتر تتر لیمیتد در شبکههای مختلف دیگر نیز آن را مینت کرد تا کاربران بتوانند در اکوسیستمهای متفاوت به راحتی از استیبل کوین محبوب خود استفاده کنند. از جمله شبکههایی که از تتر پشتیبانی میکنند میتوان به امنی، اتریوم، الگوراند، ایاس، سولانا، ترون، بیت کوین کش، بایننس اسمارت چین، پالیگان، اولانچ، آربیتروم، فانتوم، اپتیمیسم، هارمونی، میلکومدا، توموچین، سلو، تتا و کاوا اشاره کرد. ما در این مطلب به معرفی پراستفادهترین شبکهها برای انتقال و خرید و فروش ارز دیجیتال تتر میپردازیم.
تتر Omni
اولین بلاک چینی که از ارز دیجیتال تتر پشتیبانی میکرد، شبکه بیت کوین بود که به کمک لایه امنی (Omni) به این مهم دست یافت. این روزها Omni USDT دیگر تقریبا مرده محسوب میشود و استفاده بسیار کمی میان کاربران حوزه رمز ارزها دارد، اما به عنوان اولین منزلگاه بزرگترین استیبل کوین بازار کریپتو، باید به آن اشاره میشد.
در آگوست 2023 (مرداد 1402)، شرکت تتر لیمیتد رسما به استفاده از پروتکل امنی پایان داد. از این تاریخ تا دوازده ماه، امکان بازخرید توکنهای USDT ایجاد شده بر این بستر وجود دارد. دلیل متوقف کردن استفاده از Omni Protocol به منظور صدور توکنهای تتر، نبود علاقهای برای استفاده از آن و عدم مشاهده شاخصهای بهبود عملکرد طی گذر زمان، بوده است. به عبارتی امیدی به بهبود وضعیت برای Omni USDT وجود ندارد.
تتر ERC20
در شبکه اتریوم بر خلاف بیت کوین، استفاده از ارز دیجیتال تتر (USDT) بسیار زیاد است و خیلی از سرمایه گذاران برای تسویه خریدها و سیو سود از این توکن استفاده میکنند. با توجه به حجم بالای کاربران شبکه Ethereum و آمار بالای معاملات روزانه در این شبکه، میتوان حدس زد که درصد بالایی از حجم معامله تتر در طول روز به این بلاک چین تعلق دارد. البته گفتنی است که هزینه تراکنشهای شبکه اتریوم به دلیل ازدحام بالای آن زیادتر از بقیه بلاک چینها است و استفاده از USDT در قالب توکن ERC20 در مقایسه با دیگر انواع تتر، گرانتر پای کاربران در میآید.
تتر TRC20
ترون از بلاک چینهای رقیب اتریوم است که بسیاری از عملیاتهای قابل اجرا در اتریوم را با هزینهای پایینتر و سرعتی بیشتر ممکن میکند. به عنوان مثال، هزینه انجام تراکنش یا انتقال تتر USDT در قالب توکن TRC20 در حدود 1 دلار است و از مدتها پیش تاکنون تغییر چندانی نداشته. در مقایسه با هزینه معمول حداقل 30 دلاری در شبکه اتریوم، ترون انتخابی بسیار مناسب برای انتقال هر رمز ارزی از جمله تر USDT به نظر میرسد.
تتر SOL
شبکه سولانا از سریعترین و کمهزینهترین بلاک چینهای حال حاضر بازار ارزهای دیجیتال است که سرعت رشدی بسیار بالا و پیوسته دارد. پروژههای مبتنی بر توکن غیر مثلی (NFT) و بازی متعدد قرار گرفته بر این بلاک چین موجب هجوم حجم بالایی از کاربران به سولانا شده است و این تعداد از سرمایه گذاران در هر مرحله از خرید و فروش دارایی بر بستر شبکه به یک واسطه مالی همچون دلار تتر (USDT) نیاز دارند. با توجه به سرعت بالای رشد این شبکه احتمال میرود استفاده از SPL USDT در مقایسه با انواع دیگر تتر در آینده بیشتر شود.
تتر BEP20
یکی از دیگر انواع تتر، USDT-Bep20 است که روی شبکه بایننس اسمارت چین (BSC) قرار دارد. این شبکه که اخیرا نام خود را به BNB Smart Chain تغییر داده، بلاک چینی است که توسط مشهورترین صرافی متمرکز دنیا یعنی بایننس ایجاد شد. بیانبی اسمارت چین توانست خود را به عنوان شبکهای سریع و ارزان معرفی کند و به یکی از بزرگترین رقبای اتریوم تبدیل شود. از لحاظ سرعت تراکنشها، به طور معمول تراکنشهای آن معمولا چهار برابر سریعتر از رقیبش انجام میشوند. کارمزد تراکنشها در اینجا بسیار ارزانتر تمام میشود. در زمان نوشتن این مقاله، کارمزد انتقال تتر در قالب توکن BEP20 تنها 0.29 دلار است، اما در Ethereum به 7 دلار میرسد! موفقیت عظیم بلاک چین BSC احتمالا به حجم بالایی از معاملات تتر BEP20 منجر خواهد شد.
تتر Polygon
پالیگان (Polygon) یک بلاک چین لایه دومی است که برای حل مشکل مقیاسپذیری اتریوم ساخته شد. در حالی که سرعت تراکنش اتریوم در حال حاضر متوسط 30 تراکنش بر ثانیه است، این مقدار برای پالیگان به 7,000 تراکنش بر ثانیه میرسد. همچنین کارمزد انتقال روی شبکه متیک بسیار ارزان است. این دو ویژگی باعث رشد نجومی اپلیکیشنهای غیر متمرکز روی پالیگان شده است و از آنجایی که یکی از پایههای دیفای استیبل کوینها هستند، جای خالی تتر در این شبکه احساس میشد. تتر پالیگان (Matic-USDT) نقشی کلیدی در رونق اکوسیستم دیفای شبکه پالیگان خواهد داشت و این میتواند باعث افزایش حجم معاملات این نوع تتر در مقایسه با سایر انواع آن شود. کارمزد انتقال تتر روی پالیگان در زمان نوشتن این مقاله، حدودا 0.20 دلار بود که در مقایسه با شبکه اتریوم فوقالعاده ارزان است.
نکته مهمی که باید در هنگام خرید تتر مد نظر قرار دهید، هزینه تراکنش است. USDT بر بستر برخی شبکهها به خاطر هزینه تراکنش بالا با انواع تتر در شبکههای دیگر تفاوت دارد. در نظر داشته باشید که برای خرید انواع تتر میتوانید از یک صرافی ارز دیجیتال معتبر استفاده کنید و نیازی نیست برای هر نوع Tether، صرافی متفاوتی داشته باشید.
مقایسه کارمزد انواع تتر ERC20 و TRC20 با اُمنی
با کمی محاسبه و در نظر گرفتن ازدحام و الگوریتم اجماع شبکههای ذکرشده میتوان به طور کلی میانگین کارمزد انتقال تتر را در انواع مختلف شبکهها تخمین زد. شبکههایی که از الگوریتمهای قدیمیتر همچون اثبات کار استفاده میکنند، برای رسیدن به امنیت بیشتر در حین غیر متمرکز بودن، مجبور به فدا کردن مقیاسپذیری شدهاند. این فداکاری در مقیاس بزرگ منجر به پایین ماندن TPS شبکه و همچنین بالا رفتن هزینه در صورت محبوبیت شبکه شده است.
بلاک چینی مثل اتریوم که اولین شبکه غیر متمرکز با قابلیت اجرای قرارداد هوشمند بود و کاربران بسیاری را به سمت Web3 آورد، پس از محبوبیت تحت فشار قرار گرفت و تحمل تعداد بالای کاربران را نداشت و به همین خاطر هزینه کارمزد تراکنشها در آن بسیار بالا رفت. از مهمترین تراکنشهای هر شبکه نیز میتوان به انتقال توکنهایی نظیر تتر اشاره کرد که عملی بسیار رایج در دنیای دیفای است و روزانه بارها اجرا میشود. بنابراین برای انتقال تتر حتما باید در نظر گرفت که کارمزد در کدام شبکه کمتر است و هزینه تراکنش چقدر خواهد شد.
در حال حاضر و با توجه به TPS شبکههای مختلف، به نظر میرسد سریعترین شبکه با کمترین کارمزد برای انتقال تتر (USDT) بلاک چین سولانا باشد. پس از سولانا، ترون ارزانترین و بهترین شبکه برای انتقال تتر محسوب میشود که کارمزد کمی دارد. شبکه اتریوم به طور کلی گرانترین و البته ایمنترین بلاک چین (با نادیده گرفتن شبکه امنی) برای انتقال تتر محسوب میشود.
مقایسه زمان انتقال انواع تتر در شبکه های مختلف
زمان انتقال هر توکن یا کوین بر بستر شبکههای مختلف به ازدحام و میزان مقیاس پذیری آن بلاک چین بستگی دارد. به عنوان مثال در شبکههایی که از الگوریتم اثبات کار استفاده میکنند و به طور ذاتی سرعت پایینی دارند، مقیاسپذیری وضعیت مناسبی ندارد و با بالا رفتن تعداد تراکنشها، شبکه کند و هزینه انجام تراکنش در آن زیاد میشود. کند شدن شبکه به معنای افزایش زمان انتقال USDT در مقایسه با انواع دیگر تتر است. در حال حاضر کندترین شبکهها برای انتقال تتر، بیت کوین و اتریوم محسوب میشوند و سریعترینها سولانا، پالیگان، بیانبی اسمارت چین و ترون هستند.
مقایسه امنیت انواع تتر (USDT)
امنیت هر نوع USDT به سطح امنیتی شبکه میزبان آن بستگی دارد. برای مثال بسیاری از افراد ترجیح میدهند تنها از تترهای مبتنی بر شبکه اتریوم استفاده کنند، زیرا این شبکه سابقه بیشتری داشته و در در مقایسه با سایر رقبا از اعتبار بیشتری برخوردار است. البته این موضوع به معنای امن نبودن USDT در شبکههای ترون یا سولانا نیست؛ چراکه آمار وبسایت رسمی Tether در ابتدای سال 2023 نشان میدهد شبکه ترون و اتریوم به ترتیب میزبان 37 و 32 میلیارد واحد USDT هستند. این موضوع حاکی از آن است که کاربران بیشتری سرعت بالا و هزینه پایین شبکه Tron را به امنیت و اعتبار اتریوم ترجیح دادهاند.
در پایان باید افزود که سایر نسخههای تتر که روی بلاک چینهایی مانند سولانا و بیت کوین (از طریق لایه امنی) عرضه شدهاند، هم از امنیت مناسبی برخودار هستند؛ به عبارتی دیگر میتوان گفت تا زمانی که به شبکه میزبان اعتماد داشته باشید، میتوانید به تترهای مبتنی بر آن هم اطمینان کنید.
بیشتر بخوانید: ترید با گوشی
برترین والت ها برای نگهداری انواع تتر
ارز دیجیتال تتر (USDT) از بزرگترین توکنهای بازار کریپتو محسوب میشود و تقریبا در هر بلاک چینی میتوان آن را پیدا کرد، به همین خاطر انتخاب کردن یک والت مناسب برای آن میتواند سردرگمکننده باشد.
اگر قصد نگهداری طولانیمدت تتر را دارید، میتوانید از کیف پول های سخت افزاری نظیر لجر، ترزور و سیف پل استفاده کنید. در صورتی که فرکانس معاملات شما بالاست، بهترین انتخاب یک کیف پول نرم افزاری با امنیت بالا همچون تراست ولت و سیف پل است. پیشنهاد میکنیم مقاله بهترین کیف پول های تتر را از دست ندهید.
سخن پایانی ؛ کدام نوع تتر بهتر است؟
انتخاب تنها یک شبکه برای خرید و فروش یا انتقال ارز دیجیتال تتر (USDT) به آن سادگی که به نظر میرسد نیست. هر کدام از بلاک چینهایی که از تتر پشتیبانی میکنند در نوع خود مزایا و معایبی دارند که آنها را برای استفادههای مختلف مناسب یا نامناسب میکنند.
یک شبکه که کمترین هزینه انتقال را برای انواع تتر دارد، لزوما ناایمنترین و مقیاسناپذیرترین بلاک چین موجود یا حتی متمرکزترین نیست. به همین شکل، شبکهای که غیر متمرکز و ایمن است لزوما هزینه بالایی برای تراکنش ندارد. به همین خاطر انتخاب بهترین شبکه برای انتقال انواع تتر باید بر اساس خواسته و اولویتهای شما انجام شود. اگر ترجیح میدهید تراکنشی کاملا ایمن داشته باشید، عملیات مدنظر شما فقط یک سرویس پرداختی یا انتقال مالی است و همچنین زمان انجام آن برایتان اهمیتی ندارد، بهترین گزینه برای شما لایه اُمنی بلاک چین بیت کوین است.
اگر امنیت را در کنار کاراییهای مهم همچون دسترسی به وب 3 و اپلیکیشنهای غیر متمرکز را میخواهید، اما زمان اجرای تراکنش برای شما مهم نیست، انتقال با استفاده از استاندارد ERC20 بر بستر شبکه اتریوم مناسب استفاده شماست. و در آخر، اگر زمان انجام تراکنش برای شما اهمیت بالایی دارد (مثلا در نظر بگیرید قصد دارید دلار تتر خود را برای مینت کردن یک NFT منتقل کنید) بهتر است از شبکههایی مثل سولانا، پالیگان و ترون استفاده کنید.
در نهایت انتخاب از میان انواع مختلف تتر یا USDT به خواسته و سلیقه شما بستگی دارد. بسیاری از افراد فعال در حوزه بلاک چین علاقه شدیدی به شبکههای اصیلتر همچون بیت کوین و اتریوم دارند و حاضر نیستند حتی یک تراکنش در شبکههای لایه اول دیگر مثل ترون انجام دهند. بسیاری نیز ترجیح میدهند با تکنولوژی پیش بروند و عملیاتهای خود را با سرعت بیشتری انجام دهند، حتی اگر این مدرن بودن به قیمت شکست خوردن برخی تراکنشها تمام شود.
- ۰۲/۰۷/۰۹